Christelijk Hindoestaanse radio

Slechts twee op de tien zonder religie…

Posted by on 16 januari 2013 in Reflectie | 0 comments

 

Welk geloof hangt u aan, wat is uw  godsdienst? Sommigen in Nederland vinden dat je daar niet naar moet vragen, anderen vinden dat heel gewoon. Ikzelf vraag het ook niet zomaar, ook al vind ik het als betrokken christen wel iets heel belangrijks om te weten als ik met iemand kennis maak.

Het Amerikaanse Pew Research Center publiceerde in december 2012 een uitgebreide demografische studie naar religie wereldwijd. Uit de cijfers blijkt dat slechts zestien procent van de wereldbevolking niet-religieus is. Wereldwijd hangen meer dan acht op de tien mensen een religie aan. Dat is voor veel Nederlanders vandaag heel verbazend ….

De cijfers zijn door de onderzoeksinstelling gebaseerd op meer dan 2500 tellingen, enquêtes en het bevolkingsregister uit 2010, toen de wereld ruim 6,9 miljard bewoners telde.

De niet-religieuzen vormen met 1,1 miljard mensen de derde groep, na christenen (2,2 miljard, 32 procent) en moslims (1,6 miljard, 23 procent). Verder zijn er 1 miljard hindoes (15 procent), bijna 500 miljoen boeddhisten (7 procent) en 14 miljoen joden (0,2 procent). Verder genoemd: aanhangers van natuurgodsdiensten (6 procent). Ook: andere religies, waaronder men onder meer bahai, sikhs en aanhangers van het taoïsme verstaat.

De geografische spreiding van de religieuze groepen varieert aanzienlijk. Verschillende religies zijn geconcentreerd in Azië. Daar bevinden zich vrijwel alle hindoes en boeddhisten. Veel niet-religieuzen wonen in China (circa 700 miljoen). Christenen zijn het meest gelijkmatig verspreid over de wereld. In Europa, Noord-Amerika, Zuid-Amerika en Afrika ten zuiden van de Sahara wonen ongeveer even grote groepen.

Dus: wereldwijd hangen meer dan acht op de tien mensen een religie aan. Ruim drie op de tien zijn christen. Wereldwijd, maar hoe is dat momenteel in Nederland?

Minder christenen, relatief weinig hindoes, ook niet zo heel veel moslims. Maar inmiddels een heel grote groep van mensen die zich ‘niet-religieus’ noemen. Dat lijkt aan te zitten tegen de 50%….. Je vraagt je af hoe dat komt. Het is in ieder geval geen afspiegeling van de situatie zoals die wereldwijd in percentage kan worden weergegeven. Want – aangenomen dat het rapport correct is -: wereldwijd hangen meer dan acht op de tien mensen een religie aan. Ruim drie op de tien zijn christen. In het onderzoek is overigens niet gemeten of iemand die zich christen, hindoe, moslim enz. noemt, ook daadwerkelijk zijn geloof beoefent. Dat maakt naar mijn idee het beeld toch nog wel onscherp …, maar het zegt wel iets.

Koos Simpelaar

(tekst in programma Duniya ka Nur op dinsdag 15 januari 2013 , bron: Nederlands Dagblad 19.12.2012 ‘Wereldbevolking veelal religieus, meest christelijk’)

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.